December 19, 2023
By
Jo Ravelingien
8
min read

OPAT en de opkomst van transmurale zorg: integreer thuisverpleging in uw zorgpad met Remecare

Bij OPAT verlaat een patiënt het ziekenhuis om een intraveneuze antibioticabehandeling thuis verder te zetten. Deze thuishospitalisatie creëert specifieke uitdagingen voor de betrokken zorgverleners. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie tussen de zorgverleners in het ziekenhuis en de thuisverpleging rond een correcte katheterzorg en toediening van de medicatie, de mogelijkheid vanuit het ziekenhuis om patiënten op te volgen bij complicaties en de verantwoordelijkheid over de zorgkwaliteit van de behandelende ziekenhuisarts en de ziekenhuisapotheker. Maak kennis met Remecare, het digitale platform dat alle zorgactoren met elkaar verbindt en zo betere zorgervaringen creëert.

OPAT als opstap naar transmurale zorg

Sinds 1 juli 2023 voorziet de Belgische overheid een wettelijk en financieel kader voor ziekenhuizen om bepaalde gespecialiseerde zorg uit te laten voeren in de thuisomgeving van de patiënt.

In de eerste plaats gaat het bijvoorbeeld over 'Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy', of kortweg OPAT. Hierbij kan een patiënt - met toestemming van de behandelende ziekenhuisarts en in overleg met de GMD-huisarts - ervoor kiezen om het ziekenhuis vervroegd te verlaten en zijn of haar langdurige intraveneuze antibioticabehandeling thuis verder te zetten. In dergelijke situaties voorziet de ziekenhuisapotheek meestal de nodige medicatie en wordt de toediening van antibiotica via katheter uitgevoerd door een gekwalificeerde thuisverpleegkundige.

Belangrijk om weten is dat OPAT budgetneutraal werkt. Er zijn met andere woorden geen extra kosten aan verbonden voor de patiënt, en de betrokken zorgverleners ontvangen een forfait. Ziekenhuizen worden vergoed voor de begeleiding van deze patiënten thuis en kunnen de vrijgekomen bedden inzetten om patiënten met zwaardere noden op te nemen.

OPAT-patiënten ook in hun thuisomgeving efficiënt opvolgen met Remecare-technologie

Het multidisciplinaire OPAT-traject is een eerste stap naar een toekomst waarin ambulante zorgpaden steeds meer de norm worden. Aangezien de arts-specialist daarbij verantwoordelijk blijft voor het toezicht, is het uiteraard cruciaal dat ze over voldoende – en correcte – data beschikken om hun patiënten ook buiten de ziekenhuismuren efficiënt op te volgen. 

Dankzij de technologische vooruitgang kan een dergelijke gestructureerde en beveiligde uitwisseling van informatie tussen artsen, thuisverpleegkundigen en apothekers nu ook digitaal via Remecare-technologie. Ook de patiënt in kwestie kan actief betrokken worden door hen bijvoorbeeld online te informeren en de optie te geven om zelf symptomen te registreren. 

Als CE-gecertificeerde medische software (klasse IIa) is Remecare de geschikte partner om u te ondersteunen bij het uitbouwen van een transmuraal zorgpad. Ons digitaal platform brengt zorgverleners uit de eerste- en tweedelijnszorg samen om volgende taken uit te voeren:

  • Genereer automatisch taken voor de patiënt en het zorgteam volgens het afgesproken zorgpad
  • Monitor vitale parameters, symptomen, bijwerkingen en therapietrouw
  • Slimme notificaties van verzamelde data zorgen dat je op de juiste patiënt kan focussen en vermijden een overrompeling van data
  • Informeer thuisverpleegkundigen via de e-learningmodule
  • Beveiligde communicatie met betrokken zorgverleners
  • Koppel de geplande taken aan het dossier van de thuisverpleegkundige
  • (Her)plan patiëntenbezoeken en synchroniseer met de ziekenhuisagenda  

Ontdek alle voordelen tijdens een korte demo.

Waarom kiezen voor Remecare?

1. Stimuleer een efficiënte samenwerking tussen eerste- en tweedelijnszorg

Bij een transmuraal zorgpad zijn naast het ziekenhuisteam onder meer ook de huisarts, thuisverpleegkundige en andere zorgverleners betrokken. Deze complexe samenwerking verhoogt de kans op verwarring of miscommunicatie. Daarom beschikt Remecare over verschillende toepassingen die een efficiënte wisselwerking stimuleren.

  • Het Remecare platform bundelt alle informatie van het transmuraal zorgpad. Zowel de patiënt als alle betrokken zorgteamleaden kunnen deze info direct online raadplegen via een transparant patiëntendashboard.
  • De procesmotor van Remecare herinnert en informeert elke betrokkene zodra er een zorgprestatie of beoordeling uitgevoerd moet worden.  De ontvanger krijgt een melding via onder meer eHealthbox.
  • De beschikbare fallbacksystemen voorkomen dat een zorgvraag te lang onbeantwoord blijft.
  • Een handige communicatietool maakt de communicatie met één of meerdere leden van het zorgteam eenvoudig, efficiënt en veilig. Verregaande integratie mogelijkheden met de software systemen van alle zorg verstrekkers maakt het mogelijk om aan transmurale zorgpaden deel te nemen vanuit het eigen software pakket

2. Garandeer de kwaliteit van OPAT

Kwalitatieve transmurale zorg vereist dat de juiste taak op het juiste moment door de juiste persoon wordt uitgevoerd. Registreer alle zorg- en beoordelingstaken vanuit uw eigen dossier en creëer een transparant overzicht voor uzelf en de thuisverpleegkundige. Op de behandelingsdag gidst de app de verpleegkundige in kwestie door alle taken. Zo weet u met zekerheid dat er geen zorgstappen over het hoofd gezien worden.

Daarnaast creëerde Remecare samen met ziekenhuisexperten ook voorgeprogrammeerde zorgpaden voor OPAT. Onze bibliotheek omvat templates om onder meer vitale parameters te meten, symptomen te observeren en medicatie voor te bereiden . Deze kan u uiteraard aanpassen aan de lokale behoeften van uw regio.

Tot slot beschikt deze app over een e-learningmodule voor verpleegkundigen. Bij OPAT behandelen de online modules bijvoorbeeld de zorg van verschillende katheters of het gebruik van meerdere infuuspompen. Zo zorgen we ervoor dat alle verpleegkundigen over de juiste competenties beschikken om OPAT uit te voeren.

3. Verhoog de efficiëntie van uw ambulant zorgpad

Met Remecare creëert u voor alle betrokken zorgverleners transparantie en gemoedsrust tijdens OPAT. De verantwoordelijke arts-specialist krijgt een transparant zicht op de correcte toediening van het antibioticum door de thuisverpleging. Slimme notificaties informeren hen bij een risico op complicatie met bijvoorbeeld de katheter.   

4. Focus op de patiënten uw aandacht nodig hebben

Hoe meer patiënten, hoe meer data. Om niet overspoeld te worden met patiëntendata implementeerden we een triagesysteem dat alle verzamelde data uit de thuisomgeving voor u monitort. Zodra een of meerdere parameters — of een specifieke combinatie daarvan — afwijken van het verwachte patroon ontvangt u een melding. Zo focust u op de patiënten die uw hulp nodig hebben en kan u tegelijk ook meer patiënten opvolgen via thuisverpleging.

Conclusie

Hoewel ambulante zorgpaden zoals OPAT bijdragen aan het comfort van de patiënt, vragen ze een efficiënte en transparante samenwerking tussen de eerste- en tweedelijnszorg om de kwaliteit van de transmurale zorg te garanderen.

Met Remecare’s digitale platform integreert u dergelijke ambulante zorgpaden naadloos in de bestaande workflows van uw ziekenhuis én thuisverpleegkundigen. Daarnaast biedt de Remecare-technologie de mogelijkheid om patiënten correct en efficiënt op te volgen via onder meer telemonitoring, beveiligde communicatie tussen alle betrokken zorgverleners en e-learningmodules voor thuisverpleegkundigen. Tot slot filtert het slimme triagesysteem alle verzamelde datapunten zodat uw artsen zich kunnen focussen op de patiënten die uw hulp nodig hebben . 

Benieuwd hoe Remecare het verschil maakt voor uw OPAT-team?

Wij maken graag tijd voor u vrij!

Boek een korte demosessie

Stay updated about new content and the latest RemeCare news.